Ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, a făcut luni apel la omologii săi din țările membre ale Uniunii Europene să aprobe pregătirea de noi sancțiuni la adresa Rusiei.
Noile sancțiuni ar urma să fie impuse Moscovei ca urmare a condamnării la închisoare a liderului opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi.
Apelul a fost făcut de către șeful diplomației germane în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe al UE, desfășurat la Bruxelles, informează site-ul agenției Agerpres.
„Sunt în favoarea dispunerii pregătirii de sancţiuni suplimentare, a unor liste cu persoane concrete. În acelaşi timp, trebuie să discutăm despre modul în care să menţinem un dialog constructiv cu Rusia, chiar dacă relaţiile au ajuns cu siguranţă la cel mai scăzut nivel”, a declarat Maas la sosirea sa la reuniune.
De asemenea, oficialul a subliniat că Navalnîi nu doar că a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea, ci și va fi trimis să își execute pedeapsa într-un lagăr de muncă.
Uniunea Europeană intenționează să impună interdicții de călătorie și să înghețe activele unor aliați ai președintelui Rusiei, Vladimir Putin, ca reacție față de condamnarea lui Aleksei Navalnîi, au informat mai mulți diplomați europeni.
Editorialista Iulia Latînina de la Novaia Gazeta susține că trimiterea lui Navalnîi într-un lagăr de muncă echivalează cu moartea acestuia.
În emisiunea sa săptămânală de la postul de radio Eho Moskvî, Latînina nu a exclus ca autorităţile ruse să-l elimine fizic pe opozant în lagăr, dând vina pe vreun deţinut, sub motivul că „diferite lucruri ţi se pot întâmpla într-un asemenea loc dacă mai şi ai gura slobodă”.
Un tribunal din Moscova i-a redus cu șase săptămâni pedeapsa lui Navalnîi, care fusese condamnat inițial la trei ani și jumătate. După condamnarea inițială, instanța a decis reducerea la doi ani și opt luni a pedepsei prin scăderea perioadei pe care Navalnîi a petrecut-o deja în arest la domiciliu.
Navalnîi a răspuns sarcastic după aflarea hotărârii.
„Au redus pedeapsa cu o lună și jumătate. Grozav!”, a spus Aleksei Navalnîi.
Acesta i-a explicat judecătorului că nu se face vinovat de încălcarea termenilor eliberării condiționate, așa cum constatase anterior instanța. El a spus că nu s-a putut prezenta în fața autorităților de probațiune anul trecut deoarece la acea vreme se afla în convalescență în Germania, după o tentativă de otrăvire, pe care o atribuie Kremlinului.